5G internet pro domácnost: Výhody a omezení

27. srpna 2023, 1:04 pm

Technologie 5G internetu postupně proniká do domácností díky různým poskytovatelům a operátorům. Mnozí se ptají, zda je to lepší než klasické připojení pomocí optického kabelu. Přinášíme přehled hlavních výhod a nevýhod.

Hlavní přednosti 5G internetu:

  1. Instalace: Velkou předností 5G je jednoduchost instalace. Stačí zapojit přidělený 5G router a připojení je aktivní. V porovnání s klasickým připojením se vyhneme návštěvě technika a instalaci kabelů.
  2. Flexibilita: 5G je ideální pro domácnosti, které nejsou náročné na rychlost internetu a nacházejí se v oblastech s dobrým telefonním signálem, kde nelze využít optické připojení.

Omezení 5G sítě:

  1. Rychlost: Ačkoliv 5G internet nabízí rychlosti kolem 100 Mb/s s možným budoucím zvýšením, stále značně zaostává za rychlostí optického připojení.
  2. Stabilita: 5G může být ovlivněno nepříznivým počasím, což může způsobit zpomalení. Ve špičkových časech může být také připojení o něco pomalejší.

Závěr: 5G připojení může být skvělou volbou pro ty, kteří hledají moderní alternativu a nemají přístup k optickému internetu. Pro ty, kteří však vyžadují rychlé a stabilní připojení pro práci, je optický internet lepší volbou díky výrazně vyšším rychlostem a stabilitě.

Doplnění pro optický internet: Instalace může být hotova již do druhého dne, s nabídkou tarifu s rychlostí 1000 Mb/s jak pro stahování, tak pro upload. K tomu je zdarma zahrnuta návštěva technika, instalace zařízení a kabelů, nastavení a představení funkčnosti.